10 koraka za vaš početak

Uncategorized
  1. Postavite sebi cilj.
  2. Završite obuku za vožnju motora.
  3. Pronadjite mentora, iskusnog motociklistu.
  4. Odaberite i kupite svoj prvi motor.
  5. Vežbajte na svom motoru zajedno sa mentorom.
  6. Upoznajte se sa opasnostima na putu.
  7. Planirajte dužu vožnju na bezbednijem putu van naseljenog mesta.
  8. Koristite motocikal što više u redovnom saobraćaju u naseljenom mestu.
  9. Planirajte noćnu vožnju.
  10. Nazovite sebe bajkerkom i ne sumnjajte u svoje mogućnosti.

cilj

1. VAŠ CILJ

 

Kad god ste se obavezali da učinite nešto u svom životu, verovatno ste postavili cilj da to postignete.  Primenite isti sistem proces razmišljanja kako biste postali vozač motora.  Odredite približan datum – vreme kada želite da završite obuku. Postavite ralan cilj kako za obuku tako i za kupovinu motora. Neka to bude dva meseca, šest i godinu dana.

vozačka

2. OBUKA I VOZAČKA DOZVOLA 

Informišite se kako i na koji način možete doći do željene vozačke dozvole. Većina auto škola nudi isti plan i program koji je propisan zakonom, ono što vi trebate da izaberete je instruktor koji će vas realno i naučiti nečemu. Mnogi sebe nazivaju instruktorima i rade u ato školama ali mali broj je onih koji to stvarno  i jesu.

3.ODABERITE MENTORA

Nije slučano ovaj zadatak postavljen pre kupovine motora. Vaš mentor treba da bude iskusan, aktivan i dugogodišnji bajker/bajkerka. On/ona će vas usmeriti i pokazati šta je to dobro za vas. Isprobajte se u svim kategorijama motocikala -pod kategorijom mislim na vrstu motora; krstarica / čoper, enduro i slično. Ne leži svakom sve. Kada ovo uradite pronaćićete ono što vam najbolje odgovara i prija. Ove i slične stvari zna vaš mentor.

4.KUPOVINA MOTORA

Prošli ste obuku, imate vozačku dozvolu, mentor je uz vas. Tržište je prepuno motora. Odaberite motor, slušajte savete i odlučite šta kupujete. Vaša reč je poslednja. Nekad ovo zna da bude jednostavno, a ponekad i noćna mora. Budite pažljivi i ne žurite.

5. Vežbajte na svom motoru zajedno sa mentorom

Upoznajte se sa vašim novim ljubimcem. Pronađite iskusnog mehaničara, uradite servis na istom bez obzira šta vam je prodavac rekao. Vodite evidenciju o tome i o pređenim kilometrima. Isprobajte i upoznajte se sa svim komandama na motociklu.

znak

6. Upoznajte se sa opasnostima na putu

Pre neke ozbiljnije vožnje, razgovarajte, čitajte iskustva drugih (forumi i slično), o problemima i opasnostima na koje možete naići. Strah je dobra stvar, kada je kontrolišemo i normalno je da je imate, svi mi imamo dozu straha jer nas strah održava opreznim na putu.

vožnja

7. Planirajte dužu vožnju na bezbednijem putu van naseljenog mesta

Duge i bezbedne vožnje na manje prometnim saobraćanicama van naseljenog nam pruža  dozu sigurnosti u svoje sposobnosti, samokontrolu i neizmerno uživanje. Budite u društvu kada planirate ovaj put.

8. Koristite motocikal što više u redovnom saobraćaju u naseljenom mestu

Svakako, najbolja vežba vožnje je u naseljenom mestu u redovnom saobraćaju. Ovo će vam pomoći da brže reagujete, da bolje i dalje predviđate događaje na putu. Koristite vaš motor što češćeu saobraćaju. Samostalno ili u društvu, ovakav vid vežbe vas čini sigurnijom i iskusnijom bajkerkom.

nocna vožnja

9. Planirajte noćnu vožnju

Kad god se može, treba izbegavati noćnu voznju. Kada znamo koje sve opasnosti postoje kada motocikal vozimo danju, ove opsanosti se u najmanju ruku dupliraju kada je noć u pitanju. Kako god bilo, planirajte noćnu voznju ali ne činite to nikad samostalno, budite u društvu iskusnijih i budite oprezni.

10. Nazovite sebe bajkerkom i ne sumnjajte u svoje mogućnosti

Imate vozačku dozvolu, kupili ste svoj novi motocikl, upoznali ste se i iskusili vožnju u realnim uslovima danju i noću. U ovom periodu ste se već opredelili i imate vlastiti stil voznje. Prešli ste već nekoliko stotina kilometara. Sada sebe možete nazvati vozačem motocikla ili bajkerkom. Nosite se ovim mislima i držite do sebe. Poštujete saobraćane propise vodite računa na ostale učesnike u saobraćaju i trudite se da budete primećeni na putu. Bezbedni ste samo onda kada vas i drugi učesnici vide na putu.

koliko sve to košta

Zabrinuti zbog troškova ulaska u motociklizam? Verovatno nije tako visoka cena kao što mislite. U ovom odeljku prikazani su ”početni” troškovi vožnje motora kao i sva ona oprema koja će vam trebati u prvoj godini vožnje. – Kad se sve ovo prođe shvatite da vredi svaki potrošeni cent!   >>> POGLEDAJTE

top 10

TOP 10 MOTORA ZA ŽENE !

 

1 thought on “10 koraka za vaš početak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *